Omakotitalo

Oma tupa, oma lupa. Haaveiletko sinäkin uudesta omakotitalosta? Talon rakentamisessa piilee monia sudenkuoppia, olipa kyse ”pitkästä tavarasta” rakennettavasta talosta tai valmistalopaketista. Tässä muutamia vinkkejä sudenkuoppien välttämiseen.

Uskaltaako tilata valmistalopaketin?

Valmistalopaketti sopii hänellekin, jolla on peukalo keskellä kämmentä – tai hänelle, jonka kalenteri on niin täynnä, ettei töiden jälkeen kerta kaikkiaan ole mahdollisuutta ajaa rakennustyömaalle nauloja hakkaamaan.

Kannattaa toki miettiä, olisiko kalenteria mahdollisuus tyhjentää, tai voisiko töistä ottaa vaikka virkavapaata talon rakentamisen ajaksi. Itse rakentamalla tai ainakin töihin mahdollisimman paljon osallistumalla voi säästää jopa 60 000 euroa. Jos saisit työantajalta tuon verran palkkaa, joutuisit maksamaan siitä verot, mutta jos onnistut säästämään summan taloa rakennettaessa, ei Verokarhu ilmesty saaliinjaolle.

Valmistalopaketti on helppo ratkaisu, varsinkin, jos valitsee muuttovalmiin toimituksen. Sinun tehtäväksesi jää vain tavaroiden kantaminen sisään – tai no, senkin voi teettää muuttopalvelulla. On kuitenkin olemassa pieni mahdollisuus, että jotain menee vikaa. Tästä kertovat muun muassa yhteydenotot kuluttajansuojaviranomaisiin. Tosin näitä yhteydenottoja on suhteessa aika vähän, ja ne koskevat usein viivästyksiä. Viivästykset harmittavat ja aiheuttavat rahanmenoa, mutta vielä enemmän harmittaisi valmistusvika.

Jos valmistalossa ilmenee virheitä, vikojen todistaminen ja korvausten saaminen vaatii paljon aikaa ja taloudellisia resursseja. Iltapäivälehdistä saa välillä lukea tapauksista, jolloin rakennusvirheet ovat vieneet sekä rahat että terveyden, eikä perheellä ole varaa muuttaa pois heidät sairastuttaneesta talosta – talosta, minkä arvo on pankin mukaan ehkä vain 0 euroa, vaikka talo on muutaman vuoden vanha ja siitä maksetaan satojen eurojen asuntolainaa.

Muista siis tutustua valmistalokauppiaan taustoihin, ennen kuin käytät rahaa ostaaksesi valmistalopaketin. Halpa hinta ei saisi olla ratkaiseva tekijä talopakettia ostaessa. Vanha sanontakin kuuluu, ettei köyhällä ole varaa ostaa halpaa.

Eikun vasaroita ja nauloja ostamaan!

Jos sinulla ei oikeasti ole kokemusta rakentamisesta ja talotekniikasta, älä käytä omakotitalosi harjoituskappaleena. Älä kuvittele itsestäsi liikoja tai käytä rahojasi kalliisiin työvälineisiin, joita olet kuullut ammattilaisillakin olevan, vaan tyydy suosiolla maalaamaan seiniä ja tekemään muita yksinkertaisia töitä, joissa kokemuksen puute ei haittaa. Itse tekemällä ei aina säästä, pikemminkin päinvastoin: rakennusvirheiden korjaaminen muutaman vuoden päästä voi käydä kalliiksi.

Muista, että vaikka olisit kuinka pätevä rakentaja, tulee ainakin sähkö- ja putkityöt teettää kyseisten alojen erikoisammattilaisilla. Voit säästää kilpailuttamalla urakoitsijat. Tutustu myös heidän taustoihinsa, ettei kävisi esimerkiksi niin, että nettikasinot ilman rekisteröitymistä kiinnostavat urakoitsijaa asennustöitä enemmän. Varaa sähkö-, vesi- ja jätevesiliittymiin sekä mahdolliseen kaukolämpöön liittymiseen ainakin kymppitonni. Ota nämä kustannukset huomioon jo ensimmäistä kertaa budjettia laskiessasi.

Säästin ostamalla halvan tontin!

Monen talonrakentajan kompastuskiveksi muodostuu ”halpa” tontti. Muista maaperäanalyysi, sillä hiekkakerroksen alta voi paljastua yllätys, kuten kallio. Kallion louhiminen nostaa maanrakennustöiden hintaa huomattavasti. Pahimmillaan rakentaminen tyssää tähän ylläriin.

Muista maanrakentamisen hinta heti alusta pitäen. Varaa maanrakennustöihin ainakin 10–15 % kokonaisbudjetista, mutta kallio- tai savitontti voivat nostaa prosenttiosuutta. Pihan maansiirtotyöt voivat viedä esimerkiksi 15 000 euroa. Vaikka et olisi vielä rakentamassa autotallia, pihasaunaa tai lasten leikkipaikkaa, teetä maansiirtotyöt jo valmiiksi, niin voit säästää rahaa.

Älä käytä rahaa pimeään työhön

Verot

Talon rakentaminen on kallista, ja aina joskus joku sortuu käyttämään pimeää työtä rakennustyömaalla. Idea on se, että käteisenä maksetusta palkasta ei tarvitse maksaa veroja tai sosiaalivakuutusmaksuja, kuten työeläkemaksuja. Urakka voidaan siis tehdä halvemmalla, mutta lakia rikkoen. Jos jää kiinni pimeän työvoiman käyttämisestä, saa kalliita sanktioita. Jos urakka on tehty niin sanotusti ilman kuittia, ei kannata odottaa korvauksiakaan ongelmatilanteissa.

Pimeän työvoiman käyttämisessä on muitakin huonoja puolia, sillä pimeää työvoimaa käyttävät firmat saavat vääryydellä hankittua kilpailuetua. Maksamattomat vakuutusmaksut lankeavat muiden, rehellisesti toimivien työantajien maksettavaksi. Työntekijä ei saa eläke- tai työttömyysturvaa (mutta saattaa nostaa sosiaalitukia aiheettomasti), ja yhteiskunta jää vaille vero- ja sosiaalivakuutusmaksutuloja. Tarkasta siis osoitteesta ytj.fi, kuuluuko yritys työnantajarekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin. Viimeksi mainittu rekisterimerkintä kertoo myös siitä, että firman tekemistä korjauksista ja huolloista voi hakea kotitalousvähennystä. Uudisrakentamisesta tätä verovähennystä ei valitettavasti saa, joten älä laske 40 prosenttia pois töiden osuudesta – joudut maksamaan koko summan.